terug

Select for Cities: steden als grootschalige Internet of Everything labs

Hoe kan de stad zich heruitvinden als een grootschalig Internet of Everything Lab waar iedereen zijn innovatieve oplossingen kan bouwen, testen en valideren?

Antwerpen, Kopenhagen en Helsinki lanceren deze innovatieve uitdaging voor Europese bedrijven via het Europese programma SELECT for Cities, dat hiervoor een budget van 5,6 miljoen euro voorziet.

Internet of Everything cruciaal voor een 'smart city'

Steden zoeken wereldwijd naar manieren om via open innovatie grote uitdagingen aan te gaan, om meerwaarde te creëren voor de bewoners en bedrijven en zo te evolueren naar een ‘smart city’. Het Internet of Things, en bij uitbreiding het Everything (IoE), is hierin cruciaal.

De uitbreiding van het internet naar de fysieke wereld en naar de objecten rondom ons is een gigantische kans voor nieuwe diensten en bedrijven, bijvoorbeeld in de logistieke sector, transportsector, milieusector, veiligheid en algemeen welzijn.

IoE is rechtstreeks gelinkt aan de ‘smart city’ ontwikkelingen, maar evolueert trager dan verwacht. Dit komt o.a. door het gebrek aan standaarden, de gefragmenteerde markt, het gebrek aan manieren om consequent en voortdurend te testen en nieuwe oplossingen te introduceren in steden.

Een Internet of Everything lab voor co-creatie van innovatieve stedelijke oplossingen

De innovatie-uitdaging van SELECT for Cities is de ontwikkeling van een open, gestandaardiseerd, data gedreven, service- en gebruikersgericht platform  dat toelaat om op grote schaal stedelijke IoE applicaties en dienstverlening te co-creëren, testen en valideren.

Of met andere woorden: de creatie van een IoE Lab.

Het platform moet voldoen aan verschillende voorwaarden en componenten en eigenschappen hebben waar de bestaande oplossingen vandaag geen antwoord op kunnen bieden. Oplossingen die dus nog uitgevonden moeten worden. Nieuwe en innovatieve oplossingen…

Pre-commercial procurement: ontwikkeling van innovatieve oplossingen

Het onderzoek naar en de ontwikkeling van die innovatieve oplossingen gebeurt via pre-commercial procurement (PCP), een traject waarbij de deelnemers en de aanbestedende overheid de investeringsrisico’s delen. Omdat nieuwe en jonge bedrijven in de frontlinie zitten als het gaat om de ontwikkeling van innovatieve diensten en producten als antwoord op een lacune, verwachten we dat zij volop mee op de kar zullen springen.

De partners in het SELECT for Cities project selecteren een beperkt aantal kandidaten voor de ontwikkeling van de oplossingen. Zij concurreren onderling doorheen de verschillende fases van het project. De meest beloftevolle oplossingen worden getest in de deelnemende steden.

Over het SELECT for Cities consortium

Het consortium bestaat uit drie gerenommeerde Smart Cities: Antwerpen, Helsinki en Kopenhagen, aangevuld met een zorgvuldig gekozen combinatie van multidisciplinaire partners. Zo brengt SELECT for Cities zes partners bijeen vanuit vier Europese landen: Finland, Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn Forum Virium Helsinki, die optreedt als coördinator, iMinds, Digipolis, Stad Antwerpen, 21C Consultancy Limited en Kopenhagen Solutions Lab.

Het project wordt gecofinancierd door Horizon 2020, PCP-ICT-36-2015 en de deelnemende steden.

Wil je graag eerst nog een paar vragen stellen? Dat kan in onze externe Yammergroep DigAnt Café!

Wat denk jij hiervan? Discussieer mee in de DigAnt Café meetup groep!