Digipolis fabric: alle IT-oplossingen zijn mogelijk
Als IT-partner van de groep stad Antwerpen speelt Digipolis een belangrijke rol bij de technologische keuzes van de stad. We evolueerden van een traditioneel model met lange doorlooptijden en statische systemen naar een flexibele en dynamische aanpak. Het doel was, en is nog altijd, de modernisatie van de dienstverlening binnen een kostenbesparend kader.
De voorbije jaren ontwikkelden we centrale componenten die we ter beschikking stelden onder de ACPaaS vlag. Hiermee bouwden onze leveranciers nieuwe oplossingen voor de stad. Die aanpak voedde een flexibele en kostenbewuste cultuur, maar liet te weinig ruimte voor andere mogelijkheden.
In nauwe samenwerking met de stad kiezen we vanaf nu voor een open IT-ecosysteem waarin we, afhankelijk van de noden, één of meerdere IT-oplossingsstraten kunnen inzetten.
Buy, make, build, reuse, compose: moeten we wel kiezen?
Voor alle manieren om software binnen te halen, valt - afhankelijk van de tijd, het budget en de noden - wel iets te zeggen. De keuze tussen buy, make, build, reuse of compose wordt op de eerste plaats bepaald door de total cost of ownership.
Met buy bedoelen we de aankoop van een bestaande oplossing, ongeacht het licentiemodel of waar het gehost wordt. Dit kan een oplossing zijn met eenmalige licentiekosten, recurrente kosten, gratis (open source), een SaaS-oplossing, en dergelijke meer. De total cost of ownership van de oplossing ligt lager dan het hergebruiken, bouwen of samenstellen ervan.
De leverancier van de buy oplossing is niet noodzakelijk degene die de integratie voor zijn rekening neemt. Die integratie kan ook een apart traject zijn: een make-op-maat integratie.
Make, of het bouwen van een oplossing, betekent dat we een nieuwe toepassing ontwikkelen met traditionele en nieuwe technologieën, volledig op maat en van nul.
We spreken over build als we een oplossing bouwen met bestaande bouwblokken en platformen. Een voorbeeld is een formulier dat de form elementen van ACPaaS gebruikt. Daarnaast denken we aan RPA, PowerApps, Google Apps, BettyBlocks, OutSystems, enzovoort die onderliggend andere bestaande componenten gebruiken.
Reuse, het hergebruik van oplossingen, laat ons nadenken over de manier waarop ze - mits eventuele aanpassingen in processen of product - opnieuw gebruikt kunnen worden in een andere stedelijke context.
Daarnaast is er ook een compose optie, waarbij we een aantal zaken combineren. Een buy oplossing kan een make component nodig hebben om in het ecosysteem te kunnen integreren of om bijvoorbeeld de merkarchitectuur van de stad te volgen. In zo’n gevallen zal een aankoopproces ontdubbeld kunnen worden, waarbij buy en make al dan niet bij eenzelfde of verschillende leveranciers kan terechtkomen.
Voor elke oplossingsmethode zijn er principes en richtlijnen die, afhankelijk van de oplossing, verplicht of optioneel zijn. In elk geval worden ze in de loop van het project opgevolgd om er zeker van te zijn dat de investering maximaal rendeert, en de oplossing past binnen het Antwerps ecosysteem.
Ter ondersteuning van deze aanpak sturen we momenteel ons aankoopproces bij. Meer info volgt!
Digipolis Fabric: alle mogelijke oplossingen om toepassingen te maken voor groep stad Antwerpen, rekening houdend met de vereiste IT-principes