terug

Blockchain projecten in Antwerpen

Stad Antwerpen zet in op nieuwe digitale technologieën om haar dienstverlening te optimaliseren. Ook blockchain en andere distributed ledgers horen thuis in het rijtje. De voorbije maanden startten we een aantal concrete projecten waarin deze technologie een prominente rol speelt. Een kort overzicht...

Een digitaal talentenprofiel voor maximale ontwikkeling

Kinderen verzamelen diploma’s, getuigschriften, speciale vaardigheden, enzovoort in school. Maar ze gaan ook naar een jeugdbeweging, leven zich uit in een sportclub, schitteren op het toneel, lopen stages, doen vrijwilligerswerk en eindeloos veel meer.

Via het digitaal talentenprofiel, dat we ontwikkelen in samenwerking met Juru, verzamelt de stad alle talenten en passies van een kind. Zo maken we ze kenbaar over de grenzen van de organisaties en verenigingen heen en kunnen de begeleiders de kinderen nog meer stimuleren door in te spelen op hun sterktes. De onderliggende technologie van deze digitale tool is blockchain om het concept van self-sovereign identity af te dwingen op basis van claim, proof en attestation. Zij krijgen hierin altijd een unieke en onwijzigbare timestamp. Kinderen kunnen zo zelf bepalen met wie en welke talenten ze willen delen en voor hoe lang. 

Het digitaal talentenprofiel wordt dit schooljaar als piloot geïmplementeerd in enkele scholen op het Kiel, in het kader van A’REA 2020. De globale ambitie van A’REA 2020 is dat kinderen op basis van hun talenten en passies kunnen doorstromen naar een professionele carrière. Dit talentenprofiel moet dat mee waarmaken door de oriëntering van kinderen naar studierichtingen en jobs mee te ondersteunen. Bij succes rolt de stad het talentenprofiel stadsbreed uit naar alle scholen. 

Privacy engine

Door de digitalisering van de dienstverlening wordt de bescherming van privacygevoelige gegevens steeds belangrijker. De stad Antwerpen behandelt dit dan ook met de grootste omzichtigheid. 

Onze ACPaaS Privacy engine, die we samen met onze partners NSX en Juru ontwikkelden, maakt gebruik van blockchain technologie. Het is een innovatief concept waarbij de engine fungeert als gateway of middleware en alle privacygevoelige services en data beschermt. Elke toegang tot privacygevoelige gegevens wordt gecontroleerd en beoordeeld waarbij o.m. wordt beslist of de toepassing of gebruiker bepaalde gegevens of service mag aanspreken, gelogd wordt wanneer, door wie en waarom de gegevens zijn opgevraagd of de service is aangeroepen.

De Privacy engine zorgt ervoor dat alle privacy regels worden gerespecteerd en dat applicaties voldoen aan de GDPR reglementering. Als een burger zijn toestemming geeft (zogenaamde consent) dan garandeert blockchain de ongewijzigde en onweerlegbare toestemming voor het gebruik van deze data tot de burger zijn consent intrekt. Ook dit wordt gegarandeerd door blockchain technologie. 

Blockchain on the Move: je digitale identiteit in eigen handen

Blockchain zou één van de bouwstenen kunnen zijn om een aantal heikele kwesties inzake identiteit, privacy en online transacties op te lossen. Maar is dat ook zo? En is de technologie matuur genoeg om hiermee aan de slag te gaan? Zo ja, welke oplossing is dan de beste?

Stad Antwerpen probeert om, samen met Digipolis, de Vlaamse overheidsorganisaties Informatie Vlaanderen en het Facilitair Bedrijf en de Vlaamse ICT-organisatie (V-ICT-OR) het antwoord op deze vragen te vinden via het project ‘Blockchain on the Move’. De grote uitdaging van het project is dat de burger het beheer van zijn gegevens in eigen handen krijgt door hem een digitale identiteit te geven op blockchain. Dit werken we samen met partner Jolocom uit in de eerste fase van het project. 

‘Blockchain on the Move’ beoogt in een tweede fase ook de opzet van een digitale kluis voor burgers. Als piloot of eerste use case nemen we de registratie van verhuisgegevens. Doel is om het complexe administratieve verhuisproces voor diegene die gaat verhuizen te vereenvoudigen. Hij zal niet langer zelf alle formaliteiten moeten vervullen maar kan, met zijn ‘zelf beheerde identiteit’, alle betrokken partijen van zijn verhuis inlichten zonder de overheid als tussenpersoon.

Smart Procurement tool: innovatieve aankoopprocedure ondersteund door blockchain

We streven ernaar om onze innovatieve aankoopprocedure optimaal te omkaderen en zo voor iedereen een vlotte en aantrekkelijke gebruikerservaring te creëren.
 
Daarom willen we graag het proces dat momenteel nog beheerd wordt in Public Procurement, het e-platform van de federale overheid, ondersteunen met een meer passende, intuïtieve en toekomstbestendige tool. Samen met partner BallistiX ontwikkelen we een op blockchain gebaseerde applicatie die een eenvoudige publicatie van een offertevraag en  indiening en opening van offertes mogelijk maakt.  Blockchain garandeert hierbij de onweerlegbaarheid in elke stap van het procurement proces, aangezien alles transparant en onweerlegbaar wordt vastgelegd.  

Circulair Zuid: een beloningssysteem op blockchain

Het project Circulair Zuid zal in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid experimenten organiseren om circulaire economie in het dagelijkse leven te stimuleren. Bij circulaire economie wordt er zoveel mogelijk ingezet op het efficiënt gebruik van lokale energie en op hergebruik van grondstoffen en eindproducten. De partners in dit project willen de bewoners aanzetten om hun gedrag zo circulair mogelijk te maken.

Om dit te bereiken, installeren de projectpartners technische infrastructuur (zonnepanelen, batterijen, slimme meters en een online dashboard) en organiseren ze verschillende experimenten (groepsuitdagingen, nudges, besparing campagnes, ...). Een slim beloningssysteem, geënt op blockchain technologie, moet de inwoners van de wijk laten delen in de opbrengsten van het systeem, à rato van hun deelname aan de experimenten.

Zo creëren we een markt die circulair gedrag beloont met een eigen cryptocurrency die gekoppeld is aan een smart contract. Het smart contract geeft het transparante en onweerlegbare bewijs dat je recht hebt op die cryptomunten.

De opdracht wordt in december gegund.

 

 

Lees ook: Distributed ledger technologieën, een bouwsteen van ACPaaS

 

 

Wil je graag eerst nog een paar vragen stellen? Dat kan in onze externe Yammergroep DigAnt Café!

Wat denk jij hiervan? Discussieer mee in de DigAnt Café meetup groep!